Trustpilot
top of page

Valg af hardware & opsætningen af disse

Opdateret: 19. nov. 2022

Lad os starte med de vigtigste ting først i vores PC så den kan fungerer som den var berettiget til.Bundkortet og hvordan de fungerer.

Bundkortet er essentielt vores I/O Input/Output. Det er hjertet om man vil, det sender signaler & data ud til interfaces på bundkortet, PCI-E, USB, m.m.

Bundkortet er som nævnt hjertet, men hvad der virkelig får din PC til at kører, er:

 • PSU (Power Supply Unit) Strømforsyning

 • BIOS (Basic Input/Output system) Firmware

 • RAM (Random Access Memory) Korttidshukommelsen

 • CPU (Central Processing Unit) Den binære hjerne

 • GPU (Graphical Processing Unit) Den grafiske hjerne

 • USB /Universal serial Bus) Interface-link ml. PC.

 • NIC (Network Interface Card) Netværks-kort

 • HDD/SSD (Harddrive/Solid state drive) Lagerbeholdningen

 • LYDKORT (Lydkortet) Processering af lyden

 • PCI / PCI-E (Peripheral Component Interconnect) Slots

Det er mange ting, som ovennævnt er nok de vigtigste, men bundkortet er egentlig bare et PCB board, der sender DC/AC signaler ud til alle de slots der er nævnt, så de kører og virker, hvad hver enkelt hardware komponent gør derefter, er op til hvilken slags komponent der er installeret, GPU, SSD, Ram, osv.USB

 1. I en gennemsnitlig PC i denne tid, ville der typisk være 2-4 vers. 2.0 usb slots, 2 usb 3.0 slots, måske 2 yderligere 3.1 usb slots. Afhængigt af versionen på USB-slot, vil der være begrænsninger og forbedringer. Det skal lige siges, at uanset hvilken ekstern enhed der er tilkoblet et USB-slot, hvad enten vers. 2.0 - 4.0, hvis den eksterne enhed overfører data op til begrænsningen af USB-slot, vil den ikke være overflødig.

 2. Men lad os nu sige din SSD kan overfører over 1GB/s dvs. 1000MB/s - og den er tilkoblet en controller vers. 3.0 usb, som har en dataoverførsels grænse på 5gb/s, dvs, 625MB/s (Udregning af bit til byte = 5gb/8 = 5000/8 = 625MB/s) (da der går 8 bit på én byte) overførsel af data, vil din SSD være begrænset på 625MB/s, pga. din USB-slot vers. 3.0 ikke kan overfører mere end tilladt.

 • USB 2.0 | Hi-Speed - 480 Megabits per second (Mbps)

 • USB 3.0 | SuperSpeed - 5 Gbps

 • USB 3.1 | SuperSpeed - 10 Gigabits per second (Gbps)

 • USB 4.0 | USB 40 - 40 Gigabits per second

PCI-E

PCIe (peripheral component interconnect express) er et interface på bundkortet,

der tillader højhastigheds forbindelser til datter-kort, som f.eks. GPU, SSD, Raids, osv.

Alle bundkorte har PCI / PCI-E interfaces, og afhængigt af hvilken model bundkort man har, er disse forskellige fra model til model.

PCI-E emnet er rimelig vigtigt og vide om, hvis man også vil have den korrekte hastighed ud af sine komponenter, såsom GPU, SSD Raids og meget mere.


PCI-E Generationer sammenlignet

Typisk har hvert motherboard forskellige versioner af PCI-E slots, dog er det blevet mere normalt nu til dags at implementere vers. 3.0 som en standard i de flest købte PC'er. Det skal dog lige siges, ligesom med USB-slot begrænsningerne på data, er dette det samme for GPU, SSD osv.


GPU

Lad os sige dit grafikkort er kompatibelt med PCI-E vers. 4.0 og har 8GB DDR5/6X ram, så ville det være et stort bottleneck/flaskehals problem for ydeevnen på dit grafikkort, hvis dit bundkort kun kunne supportere vers. 3.0, som vist ovenfor.

Data hastigheden er halveret, frekvensen er halveret, overførelses hastigheden var halveret, også sidder du og spiller Ark of Survival med 4k opløsning og brokker dig over 60 fps (Frames per second)(Opdateringshastigheden fra GPU/CPU) og konstant lagger i dit spil. Well, der kunne være én årsag til det.


RAM (Aka. Random Access Memory)

Ram er et af de vigtigste elementer i vores bundkort for at kunne læse ting hurtigt og overfører data ml. interfaces så de kan læses videre derfra.

Ram er en korttidshukommelses komponent, og den læser de vigtigste data, Processorer, services, og hvad andet system bruger for at kører ordentligt.


RAM

Da systemet altså dit Bundkort har preinstalleret firmware samt drivere til hvert komponent, så er vores RAM moduler uden driver, og direkte påsat bundkortet som en dataoverførsel, lidt ligesom vores Harddiske, bare 1000x hurtigere. Der vil være forskellige parametre på hver af disse RAM moduler der hver især gør dem unikke, helt tilbage til de første par RAM moduler med 128MB 133 Hz frekvens, og op til DDR5 med 6000Mhz. Altså, en kæmpe forskel på hastigheden af dataoverførsel, frekvens, og timings. Nedenfor vil der være nogle få eksempler på hver af disse, så i kan se forskellen på hvad der er hvad.


RAM XMP


XMP, også kendt som - (Extreme memory profile), Bundkortet skal være forsynet med de nødvendige funktioner for at kunne bruge disse profiler fra et RAM Modul.

Så selvom dit bundkort understøtter XMP, men dit RAM modul ikke gør, vil din PC selv bestemme JEDEC timings og brug af dit RAM modul. dvs. Hvis dit RAM Modul kunne kører op til 3000Mhz, vil Pc'en formodentligt sætte hastigheden ned til dets næste lave niveau, hvilket ville være 2400Mhz, med en anderledes CAS, Frekvens, og mange andre parametre. Der er ingen grund til panik her, for i de fleste tilfælde, selvom RAM kan kører i flere forskellige hastigheder uden bøvl, vil dette virke perfekt for computeren og RAM modulet ville kunne leve længere, men vi udnytter ikke potentialet her ved at gøre dette.

Command rate = Data Rate /2 , da det er Single Data Rate, SDR akronym.

For at sætte det i et perspektiv, se nedenstående tabel.


SDRAM PC100, 128MB RAM

DDR3 2133 Mhz typisk 4-8Gb


DDR4 3200-4000 MhzDDR5 6000 Mhz • Typisk og oftest brugt nu til dags gennemsnitlige Pc'er, er SDDR4/DDR4 da de fleste bundkort til disse moduler ikke er for dyre og sagtens kan bruges til almindelige spil nu til dags, såsom Ark of survival, Batman Arkham, og mange andre spil.

 • Siden DDR5 kom ud i 2020, hvilket i sig selv er et monster, og pt kun bruges til sjov & ballade, test miljø, servere, og ellers de virksomheder/Private-personer der har råd til den slags, er det en stor forskel fra DDR4. Clock frekvens, timings, og alle de binære processeringer der foregår overgår klart DDR4, men alligevel føles det lidt overflødigt, da spillene pt ikke kan ses forskel på pt, med så nyt et stykke hardware. Det ville være minimale % forskelle fra et DDR4 4000 Mhz ram til den nyere DDR5 6000Mhz.

 • Transfer time, Data rate, Command rate, Cycle time, Cas Latency (CL) - First, fourth and eighth word.

CPU den binære hjerne


Den binære hjerne, det er hjernen til alt i vores PC. Uden den, starter ingenting.

Cpu'en oversætter binære kommandoer fra de relevante programmer og processorer der kører. Central processing unit er navnet, forkortet til "CPU"

Cpu'en, mikrochippen er den binære hjerne, dvs. Den forstår kun 1 & 0.


Et eksempel kunne være i Registry, der er både string(karakter) integer(tal) værdier, hexidecimale og flere typer, hvori værdien skal læses af CPU'en & Ram for at forstå det, og dernæst oversætte og overfører dataene.

Kerne funktionen i CPU'en er at den kan dele betydelige opgaver op gennem antallet af dets kerner, og fordele arbejdsopgaverne, arbejdsflowet om man vil, bliver optimeret til forbrugeren alt afhængig af hvilke programmer & processorer der kører. I Registry, er det binære talsystem brugt overordnet set, og 1 i værdien anses som at være sand, hvor 0 er falsk. Dvs. når en service, et objekt, eller program har en værdi i Registry værende 1, vil databasen læses af RAM og CPU til at oversætte det binære tal til noget din PC forstår og starte. Jeg er ikke kvalificeret nok til at give en detaljeret forklaring omkring dette, men registry er en database der bliver opdateret for hver gang der er en forandring eller et nyt objekt, og dette ændres på eller sættes flere parametre til, alt afhængig af forbrugerens behov. Det er IKKE anbefalet at røre i Registry medmindre du virkelig ved hvad du laver.

Hvis du vil vide mere omkring dette, så følg linket nedenfor.


Hvorfor er det relevant til dit spil?


 • Well, for starters, GPU'en processere det grafiske, billeder, 2d/3d 2-D polygoner, teksturer, mapping osv. hvilket også er bits/bytes, med rows, columns, hvilket er typisk for programmører. Spillene nu til dags er meget krævende og kræver typisk 2 kerner på en CPU, samt en GPU med x antal DDR RAM og relevant arkitektur version.

 • FPS Da de fleste programmer nu til dags kræver mere end én cpu, er det nødvendigvis ikke bedre, da det kommer an på hvordan programmet er programmeret, og om det tillader multi-core rendering. Desuden er Cpu'en bedre til at processerer AI, (Artificial intelligense) samt Non-player-character, (NPC), da det er physics, fysiske bevægelser der bliver behandlet gennem en PhysX processor fra din CPU. Nogle ting er bedre behandlet gennem en CPU end det er gennem en GPU. Som for eksempel Counter Strike, der bruges multi core rendering, samt fysiske bevægelser og funktioner, samt skud var vigtigere for udviklerne end det grafiske, selvom man gerne ville have at spillets grafiske design i maps, på bygningerne, flagstænger, hjørner og mange andre steder skulle se pænt ud, gik man stadig mere op i FPS, (Frames per second) rendering, så reaktions mæssigt, blev prioritet nr. et for spillet, for hurtigere reaktioner for selve spilleren.

 • GPU baseret spil MMORPG Når vi tænker MMORPG spil, kunne det være noget som GTA - Grand theft auto, V/5. Her er det vigtigt at have en GPU der er stærk nok til at processerer de nødvendige 2-3D teksturer, polygoner, mappings, og alle de her grafiske koder. Derfor skal man også vide på forhånd hvilke spil du har lyst til at spille, og hvilke dele du vil have er de stærkeste og nyeste.
Jeg håber det har været nem nok læsning og at det er til at forstå -

Jeg bestræber mig på at de der læser mine feeds og blog, også forstår de forskelligheder der er i Hardware og hvilke konsekvenser og forbedringer man får ved at opsætte sine systemer op ordentligt.Without further a'do, god weekend til jer alle.


Laszloit


10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Social Dilemma og Algoritmer

Mine seere, de af jer der bekymrer for jeres sikkerhed, personlige data, og meget mere, burde tage jer tid til og se denne Dokumentar på Netflix, kaldet: The Social Dilemma. Den er uhyre detaljeret og

Comentarios


bottom of page